Zuk Z2 Pro versus Samsung Galaxy S7

Door Hoppa! op donderdag 23 maart 2017 09:20 - Reacties (8)
Categorie: Chinashopping, Views: 2.508

Inleiding
Wanneer er weer eens een nieuwsbericht verschijnt over een obscure Chinese telefoon, of bij de release van de nieuwste Samsung/iPhone/HTC, vindt er altijd weer ergens in het draadje eronder een discussie plaats over Chinaphones versus 'Westerse merken'. En vaak meng ik mij dan ook in die discussie, als fervent Chinashopper.

Na gestart te zijn met de eerste Galaxy S, ben ik uiteindelijk (na nog een Galaxy een S3), via de Oneplus One terecht gekomen bij de Chinaphones. Diverse modellen zijn mijn handen gepasseerd, de één wat langer dan de andere. Uiteindelijk ben ik een jaar onder de pannen geweest met een Xiaomi Mi4c om een maand of 3 geleden over te stappen op de Zuk Z2 Pro.

Op dat moment was die keuze best eenvoudig. De Zuk kon ik onder de ¤ 300,- kopen (Banggood PDM FTW!), waar de alternatieven op de Westerse markt met gelijkwaardige hardware al snel boven de ¤ 500,- uitkwamen. Voor een Chinashopper dus een no-brainer.

Op dit moment liggen de verhoudingen echter wat anders. Een Galaxy S7 is zo vlak voor de release van de S8 inmiddels stukken goedkoper (rond de ¤ 380,- als je de aanbiedingen speurt), en is nog altijd een high-end toestel. De Exynos soc presteert gelijkwaardig aan de Snapdragons 820/821 die sommige fabrikanten nog steeds in hun flagships steken.

Het leek mij een mooi moment om de Zuk Z2 Pro en de Galaxy S7 eens naast elkaar te zetten. Ik heb zelf inmiddels de overstap van de Zuk naar de S7 gemaakt, waarom zal hier onder wel duidelijk worden. Daarmee wil ik niet meteen spoileren, want afhankelijk van wat je zoekt in een toestel kunnen beide toestellen de juiste keuze voor je zijn (of geen van beide), uiteraard.

De Post Is Gearriveerd!
Beide toestellen komen in een mooi doosje. De Zuk in een vierkante witte, de Samsung in een rechthoekiger zwarte, die sjiek openklapt. In de doos vinden we bij de Samsung een lader, oordopjes, simtool en een vierkantig USB ding om data over te zetten van je oude toestel.

Bij de Zuk geen oordopjes, wel komt deze met een vooraf geïnstalleerde tempered glass screenprotector. Verder is de inhoud hetzelfde, met de kanttekening dat de Chinese lader niet in mijn stopcontact past.

Wie wint dit (niet zo belangrijke onderdeel)? Wat mij betreft de Zuk. De oordopjes van Samsung ga ik niet gebruiken en ik vind de screenprotector een zeer aangename verrassing. Het doosje van de Zuk vind ik ook mooier.

Design
Niets zo persoonlijk als dit, natuurlijk. En beide toestellen lijken ook nog eens bijzonder veel op elkaar. Zelfde materialen, zelfde vormen, zelfde homeknop. De Samsung wint hier op punten, vanwege het feit dat er wat minder randjes en tierelantijntjes aanzitten waar vuil zich op gaat hopen. Het algehele design is daarmee iets beter doordacht.

We Zetten De Toestellen Aan
Beide starten redelijk rap op. Na het opstarten kom ik bij de Zuk in het standaard Google-aanmeld gebeuren wat vrij rap doorlopen is. Bij de Samsung moet je, mede door de diensten van Samsung, heel wat meer schermpjes door. Voor mij persoonlijk irritant, want ik gebruik die diensten niet.

Beide toestellen zouden na activatie meteen een update naar Android 7 moeten krijgen. Echter, bij beide toestellen werd deze niet direct OTA aangeboden. Bij de Zuk is mij niet duidelijk hoe dat komt, bij de Samsung schijnt het zo te zijn dat OTA niet altijd wordt aangeboden wanneer de versie op het toestel te ver achterloopt bij de recente OTA-beschikbare updates. Bij de Samsung moest ik hiervoor een Samsung programma op mijn PC downloaden om het voor elkaar te krijgen, bij de Zuk moest er het betere flash-werk uit de kast worden getrokken. Voor mij geen probleem, voor de gemiddelde consument wel.

Hoewel het bij beide toestellen rete-irritant is dat OTA niet werkte en ik het instellen van de Samsung wat irritant langdradig vond, is de Samsung software (in tegenstelling tot het oude Kies) zeer gebruiksvriendelijk. De Samsung wint dit onderdeel.

Het scherm
Toen ik de Zuk voor het eerst aanzette was ik echt overdonderd. Na een aantal LCD-toestellen was het AMOLED-scherm van de Zuk verbijsterend. Voor mij direct weer de bevestiging dat AMOLED is wat je wilt als je echt een goed scherm zoekt.
Maar, hoe verbluffend het scherm van de Zuk ook is, AMOLED-eindbaas Samsung weet het te overtreffen. En dan hebben we het nog niet over de resolutie of de schermhelderheid die bij Samsung beter is. Het is gewoon alles waarin de Samsung de overtreffende trap is. De Zuk heeft desondanks een scherm dat beter is dan welk LCD dan ook, maar de Samsung wint.

Geheugen
De Samsung is in Nederland vrijwel alleen te krijgen in 32gb variant. De Zuk komt in 2 varianten, een 64gb en een 128gb die door het spel van vraag&aanbod vrijwel dezelfde prijs hebben momenteel. De Zuk heeft geen ondersteuning voor SD, de Samsung wel. Mijn persoonlijk voorkeur gaat uit naar veel opslag in het toestel, dan is tenminste altijd duidelijk waar wat staat en bovendien is opslag in het toestel zelf altijd sneller dan een SD-kaart. Dit onderdeel wint de Zuk dus met een overtuigende knock-out.

De camera
Hier kunnen we kort over zijn, denk ik. De S7 heeft één van de beste camera's op de markt. De Zuk kan hier op geen enkel punt aan tippen. Zet de foto's, onder wat voor omstandigheden dan ook, naast elkaar en je kunt (op welk formaat dan ook) zien welk toestel verantwoordelijk is. Er is geen enkele discussie, de Samsung wint dit op knock-out, met een linkse directe in de eerste seconde van ronde 1. Geen twijfel. De foto's van de Zuk zijn echt niet slecht hoor (mits overdag bij goed licht), maar geen competitie voor de S7.

Vingeren
Beide toestellen komen met een fingerprintreader aan de voorkant in de Homeknop. Die van de Zuk reageert direct wanneer je hem aanraakt, de Samsung moet je echt indrukken. Daarbij dient reader van de Zuk als enige hardware interactie bij het navigeren in het toestel, waar de S8 nog twee toetsen ernaast heeft. Bij de Zuk is dit slim geïntegreerd, waardoor je de andere knoppen (meestal) niet mist. Je kunt de knop configureren zodat aanraken een ander commando geeft dan 1 of 2x indrukken. Het went vrij snel. Ook kun je, door te swipen over de reader, navigeren door andere apps die openstaan.

Toch heeft het ook een nadeel. Soms als je denkt de fingerprintreader te gebruiken (bijvoorbeeld bij bankieren) denkt het toestel dat hij het commando voor 'aanraken' moet uitvoeren..... Dat levert wel eens wat gevloek op. Ik vind het een redelijk gelijkspel op dit vlak.

Android 7
Beide toestellen komen met een bak aan bloatware, al heeft Samsung hier wel duidelijk wat minder last van dan voorheen. De bloatware van Samsung is met name gericht om je in het Samsung-ecosysteem te trekken, waar de Zuk gewoon een kwak Chinese standaardmeuk mee levert. De Zuk heeft verder een redelijk kale Android, die alleen in het Engels en Chinees in te stellen is. De mogelijkheden tot customizen met achtergronden zijn redelijk beperkt en tijdens het zelf instellen van achtergronden loopt het toestel nogal eens vast. De extra Zuk-functies in Android 7 zijn wat rommelig geïntegreerd in het OS.
Hoe anders bij de Samsung. Met de oude Touchwiz-ervaringen in mijn hoofd, kan ik niet anders dan concluderen dat Samsung het eindelijk goed voor elkaar heeft. Het menu onder Android 7 is overzichtelijk en logisch ingedeeld in mooie schermen. Qua kleurgebruik is het allemaal wel duidelijk Samsung en niet stock-Android en daar moet je van houden, maar voor mij wint Samsung dit onderdeel duidelijk.

Snelheid
Afhankelijk van het deel van de wereld waar je woont, krijg je de Samsung met Exynos of Snapdragon 820. Deze platformen zijn zeer aan elkaar gewaagd. De één doet het wat beter op de multithread testen, de ander op de singlethread. De één is wat beter tijdens het browsen, de ander tijdens de 3D-testen.
De Zuk komt altijd met de SD 820. Hardwarematig zou er dus geen verschil hoeven te zijn en ook in de benchmarks zijn de toestellen zeer vergelijkbaar. Hier komt het dus aan op 'gevoelssnelheid' die vooral door software-optimalisatie moet worden bereikt. De Samsung voelt al met al wat vloeiender en wordt onder zware last minder warm. Bij de Zuk komen bij intensieve games nogal eens wat framedrops voor die ik bij de Samsung niet heb bemerkt. Punten voor de Samsung dus, maar het verschil is klein.

Toekomstbestendigheid
Tja. Koffiedik kijken natuurlijk. Beide toestellen hebben een update naar Android 7 gekregen. Bij de Zuk is dit geen foutloze ROM met een aantal vervelende bugs. Onder andere het 'share' menu is één grote puinhoop waar de verkeerde icoontjes bij de apps staan. Op Chinese fora gaat het gerucht dat er nog een bug-fix aankomt. De verwachting is wel dat de ondersteuning vanuit Zuk daarna ophoudt. Het toestel is daarnaast in 'the community' niet zo populair geworden als gehoopt, waar zijn voorganger de Z1 inmiddels een behoorlijke cultstatus heeft.
Samsung staat ook niet bekend om zijn langdurige en snelle ondersteuning, maar je mag toch verwachten dat er in ieder geval nog twee jaar veiligheid-patches worden uitgevoerd. Daarnaast is er een reële kans dat ook Android 8 nog wel naar dit toestel zal komen. Ondanks de Exynos-soc is er ook een community die behoorlijk actief is, waardoor Android 8 sowieso beschikbaar zal komen via dat kanaal.
Hoewel ik niet in de toekomst kan kijken en uit moet gaan van in het verleden behaalde resultaten, zou ik toch durven stellen dat Samsung dit gaat winnen.

Al met al is mijn conclusie dat de Samsung S7 overall het betere toestel is. De Zuk is echter nog altijd een stuk goedkoper, als je er tenminste in slaagt om de Zuk zonder importheffingen in Nederland te krijgen. Wat je daarin dan uiteindelijk het belangrijkste vindt is grotendeels persoonlijk.

Reacties


Door Tweakers user Hoppa!, donderdag 23 maart 2017 13:15

Jeroenneman schreef op donderdag 23 maart 2017 @ 12:34:
Ik vraag me wel af waar je de S7 voor 380,- vind. Goedkoopste in de PW is toch echt honderd euro hoger.
Bij de Mediamarkt in Duitsland was hij voor die prijs in de aanbieding onlangs. De PW is leuk, maar de echt goede aanbiedingen haal je er niet altijd uit.

[Reactie gewijzigd op donderdag 23 maart 2017 13:15]


Door Tweakers user GoT, vrijdag 24 maart 2017 07:04

Samsung is Westers ???
:X

Door Tweakers user Hoppa!, vrijdag 24 maart 2017 07:07

Ik mag toch hopen dat je gewoon snapt wat ik bedoel?

Door Tweakers user GoT, vrijdag 24 maart 2017 07:20

Ga vooral posts deleten, als je fouten blijft maken.

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 24 maart 2017 12:10

Ik mis hier toch vooral eventuele custom rom support, mijn onderbuikgevoel zegt dat je bij de S7 nog steeds niets hoeft te verwachten, terwijl je met snapdragon 8xx bijna van customroms verzekerd bent. dus zodra je over gaat naar CM (of hoe zijn opvolger ook heet) heb je mogelijk wel gewoon recente updates, patches en OTA updates.

In die zin blijft het me verbazen dat je zo weinig (handelaren) ziet op sites als tweakers, marktplaats e.d. waar je zulke 'geflashte' toestellen kunt kopen. zelf doen is immers niet voor iedereen weggelegd.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 24 maart 2017 12:12]


Door Tweakers user Hoppa!, vrijdag 24 maart 2017 13:17

i-chat schreef op vrijdag 24 maart 2017 @ 12:10:
Ik mis hier toch vooral eventuele custom rom support, mijn onderbuikgevoel zegt dat je bij de S7 nog steeds niets hoeft te verwachten, terwijl je met snapdragon 8xx bijna van customroms verzekerd bent. dus zodra je over gaat naar CM (of hoe zijn opvolger ook heet) heb je mogelijk wel gewoon recente updates, patches en OTA updates.
Je hebt natuurlijk gelijk in die zin dat je met de Exynos SOC relatief weinig mogelijkheden hebt om als ROM-bouwer zelf iets te maken. Maar de Zuk Z2 Pro laat zien dat een SD820 ook geen garantie is. De Community pakt het toestel niet op en dus gebeurt er vooralsnog weinig op dat vlak.

Terwijl je voor de S7 inmiddels, ook voor de Exynos-variant, gewoon diverse custom ROMs hebt op XDA. En straks als de S8 er is, zul je ook gaan zien dat er ports komen waardoor ook recente (veiligheids)updates voor de S7 beschikbaar komen, zelfs wanneer de ondersteuning vanuit Samsung stopt. Overigens is er een Lineage (opvolger Cyanogen) in de maak:
http://www.cyanogenmods.o...eage-14-1-nougat-7-1-rom/.

Je onderbuik gevoel is dus gewoon niet terecht en voor de S7 is aanzienlijk meer ondersteuning te verwachten dan voor de Zuk Z2 Pro, terwijl die laatste toch de SD820 meedraagt. Sowieso kun je beter eerste op XDA kijken voor je je onderbuik volgt.

Door Tweakers user Jeroenneman, vrijdag 24 maart 2017 15:52

Hoppa! schreef op vrijdag 24 maart 2017 @ 13:17:
[...]

Je hebt natuurlijk gelijk in die zin dat je met de Exynos SOC relatief weinig mogelijkheden hebt om als ROM-bouwer zelf iets te maken. Maar de Zuk Z2 Pro laat zien dat een SD820 ook geen garantie is. De Community pakt het toestel niet op en dus gebeurt er vooralsnog weinig op dat vlak.

Terwijl je voor de S7 inmiddels, ook voor de Exynos-variant, gewoon diverse custom ROMs hebt op XDA. En straks als de S8 er is, zul je ook gaan zien dat er ports komen waardoor ook recente (veiligheids)updates voor de S7 beschikbaar komen, zelfs wanneer de ondersteuning vanuit Samsung stopt. Overigens is er een Lineage (opvolger Cyanogen) in de maak:
http://www.cyanogenmods.o...eage-14-1-nougat-7-1-rom/.

Je onderbuik gevoel is dus gewoon niet terecht en voor de S7 is aanzienlijk meer ondersteuning te verwachten dan voor de Zuk Z2 Pro, terwijl die laatste toch de SD820 meedraagt. Sowieso kun je beter eerste op XDA kijken voor je je onderbuik volgt.
Uhuh..

DISCLAIMER:
THIS IS AN INITIAL BUILD WHICH MAY NOT BOOT AT ALL. HAVE A BACKUP BEFORE FLASHING THIS AND TRY AT YOUR OWN RISK

WHAT’S WORKING:
– Not Known


Exynos builds die teveel afwijken van de standaard Samsung spulletjes werken meestal niet geweldig.

Door Tweakers user Hoppa!, vrijdag 24 maart 2017 17:19

Jeroenneman schreef op vrijdag 24 maart 2017 @ 15:52:
[...]


Uhuh..

DISCLAIMER:
THIS IS AN INITIAL BUILD WHICH MAY NOT BOOT AT ALL. HAVE A BACKUP BEFORE FLASHING THIS AND TRY AT YOUR OWN RISK

WHAT’S WORKING:
– Not Known


Exynos builds die teveel afwijken van de standaard Samsung spulletjes werken meestal niet geweldig.
Klopt ook wel, de ene keer werkt het beter dan de andere. Maar de ports van nieuwere toestellen zijn meestal zeer bruikbaar.

En deze lineage is een eerste build, dat wordt echt nog wel beter, anders beginnen ze er niet aan. Overigens zijn er inmiddels reguliere nightlies, mijn link is een oude versie. En de S6 heeft ook voldoende ondersteuning uit de community gekregen.

Reageren is niet meer mogelijk